Понеделник-Петък: 08:00 - 17:00

гр. Варна, България

ул. „Атанас Москов“ 14А

Обадете ни се

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Ако имате въпроси, моля проверете в тази секция дали няма вече готов отговор на Вашия въпрос. Ако не откриете отговор на Вашия въпрос, моля свържете се с нас чрез контактната форма.

HVAC е общото наименование на група сградни инсталации, използвани за регулиране на различни параметри на въздуха, температурата и влажността в затворени помещения. Целта е да се предостави на хората, пребиваващи в жилищни, търговски и промишлени сгради, хигиенни и безопасни условия и определено ниво на комфорт. А и в някои случаи и да се постигнат определени технологични изисквания. Необходимите показатели, които трябва да бъдат постигнати в зависимост от предназначението на помещенията, често са описани в задължителни технически норми.

Част от показателите, които се следят при контрола на ОВК в една сграда са:

  • Ниво на замърсеност (въглероден двуокис, други замърсители, прахови частици, миризми и други)
  • Ниво на безопасност (пожарогасителни инсталации във вентилационни канали …)
  • Температура (при зимни и летни условия)
  • Влажност на въздуха
  • Налягане

Най важната част от подръжката на ОВК е подържането на свободни въздушни потоци. Прахът и мрасотията са най-лошите врагове на системата. Независимо дали става дума за вътрешно тяло на климатик или климатична камера трябва да се подържат всички филтри чисти, за подбра работа на машината и енергоефективност.Препоръчваме вашата система за отпление или климатизация да се проверява и обслужва поне двапати годишно.

Ако оборудването е на по-малко от две години, то може да има гаранция, но също така може да не се основава на модела. Гаранционните условия се променят от производителя или от инсталиращата фирма. Експертите от Алто Клима  могат да проверят гаранционния статус на вашия климатик чрез изграден регистър на вашата гаранционна карта.

Редовната подмяна на филтъра помага на отоплителната и охладителната система да работи на най-високо ниво и подобрява качеството на въздуха в помещенията. Важно е филтрите да се почистват редовно, за да се осигури правилното протичане на въздуха и да се предпази дома ви от прах, алергии и микроби. В зависимост от вида на филтъра, който имате, може да се наложи едноседмично или месечно почистване (заменя) на филтъра.Наш служител ще препоръча идеални филтри и графици за подмяна на вашето устройство.

Преди да закупите вашата система за отопление или климатизация, винаги трябва да сте сигурни, че системата ви е правилно избрана, за да отговаря на вашите нужди според помещението и вашият бюджет. Наш експерт  ще направи подробна оценка на вашите изисквания за дома и комфорт, за да определи правилния размер и ще направи подходящата препоръка за вас.

За да не допускате това, регулирайте чрез клапите на климатика посоката на студената струя. Тя никога не бива да е директно върху вас. Освен това имайте предвид, че рязката граница между външната и вътрешна температура може да предизвика термичен шок. Ето защо ако навън е 40 градуса, в никакъв случай не настройвайте климатика на 18 градуса в помещението. Много по-добре би било да е на около 26 градуса.

До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен Томас Мидгли. В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002 година , масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22. Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви кажа, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина. Така, че спокойно – може би старият хладилник на баба ви е истинска бомба в сравнение с вашия модерен климатик.

За конвенционален тип:
– при производителите на ниския клас: – 2°С -4°С външна температура,
– при производителите на средния клас: – 5°С – 8°С,
– при производителите от високия клас : – 10°С – 12°С

За инверторния тип климатик тези стойности варират от -15°С -20°С високия и среден клас климатици.

За отоплението на климатичната инсталация в студените дни от значение са още:
-качеството на монтажа;
– мощността на кондиционера;
– изложението на помещението;
-изолацията и дебелината на стените;
-вида на дограмите;
-външната влага; мъгла т.н.

Не ви съветваме. Понякога тези ароматизатори се разтопяват и могат да нанесат поразии по машината. Освен това са нетрайни.

Докато работи на отопление, климатикът изведнъж спира, чува се се звук сякаш нещо ври и започва да свети някаква лампичка. Какво става? Дали не се повреди? После всичко се оправя…Хм…

Нямате основания за притеснение. Това, което вашият климатик прави и добре че го прави, е да размрази външното тяло. В противен случай външното му тяло ще заприлича на снежен човек.

Ако е правилно оразмерен, това не би трябвало да се получи. Проверете дали всички прозорци и врати са затворени, дали не влиза директна слънчева светлина. А да не би да сте сложили допълнителни уреди, които да отдават топлина?

Обади се сега!
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.